(Lietuvių) [5]Dviračiu per Antakalnį, Šveicariją ir Saulėtekį

Leider ist der Eintrag nur auf Litauisch verfügbar.

Paminėjęs Antakalnio miškus, retą kurį vilnietį nustebinsi – daugelis žino apie čia plytinčius pušynus, vingiuojantį pažintinį taką bei į šlaitus įsiraususius bunkerius. Gal kiek mažiau girdėtas vietinės Šveicarijos pavadinimas. Norėdamas geriau susipažinti su Antakalnio Šveicarija bei pasiekti Saulėtekį mindamas mišku susidariau maršrutą miškais per Antakalnį, Sapieginę, Šveicariją link Saulėtekio.

Maršrutą pradedu beveik pačiame miesto centre, ties Olandų g. žiedu, šalia Karo muziejaus, kurį lankiau anksčiau aprašyto maršruto pabaigoje.

Nuo muziejaus važiuokite link lietuviškojo baroko šedevro – Petro ir Povilo bažnyčios. Tie, kam įdomu, pakeliui dar galite užsukti ir į Vasaros gatvę. Ji iš karto už parduotuvės tarp muziejaus ir bažnyčios. Nusileidę prie bažnyčios (ir ją aplankę arba ne), važiuokite M. K. Paco gatve. Tada – į kairę Mildos gatve ir į dešinę L. Sapiegos gatve. Privažiuosite Sapiegos ligoninę (už tvoros kairėje) ir Sapiegų rūmus dešinėje, kurie, kaip matote nuotraukoje, 2013 m. vasarą yra restauruojami.

Privažiavę Karių kapų gatvę dešinėje, sukite į ją. Pasieksite Antakalnio kapines. Prasivedę (bent aš taip dariau) dviratį per kapines ir apžiūrėję Jums įdomius antkapius (jei apskritai Jums ten įdomu), už Menininkų kalnelio rasite vartus į taką, vedantį link Šilo gatvės. Jeigu kapinės nedomina,  Šilo gatvę galima privažiuoti tiesiai L. Sapiegos gatve, kuri vėliau virsta V. Grybo gatve.

Pavažiavę kelis šimtus metrų nuo kapinių, kirsite Šilo gatvę. Už jos – Sapieginės pažintinis poilsio takas ir vienas iš jo informacinių stendų. Ties stendu pasukę dešinėn, už kelių šimtų metrų privažiuosite Antakalnio bunkerius. Bunkeriuose gyvendavo šikšnosparniai ir paprastai jie visuomet būdavo užrakinti grotų durimis, tačiau 2013 m. liepos mėnesį  dvejos durys buvo atvertos ir po bunkerius buvo galima pavaikštinėti. Gal jos dabar nuolatos bus atvertos.

Ties bunkeriais, kitoje Šilo gatvės pusėje galima apžiūrėti vieną iš trijų (o gal ir iš daugiau) Vilniaus kalnų slidininkų trasų su keltuvais.

Nuo bunkerių grįžkite į pažintinį taką prie stendo. Iš ten – tiesiai per kalveles pažintiniu keliu per Sapieginę ir Šveicariją.

Kelias smagus, nors kai kur ir pasitaikys keli laiptai. Sekite nuorodas ir informacinių stendų rodykles, kol pasieksite Kraujo centrą. Čia apsilankykite kada ir be dviračio – kraujo šiek tiek atiduokite, gerą darbą padarykite. O ir patiems nežinia kada kraujo gali prireikti, tad nesikuklinkit. Jei atvažiavote dviračiu, Kraujo centrą aplenkite iš kairės. Ties informaciniu pažintinio tako stendu į mišką veda keliukas. Šiuo keliuku važiuokite laikydamiesi kalvos viršuje. Galiausiai atsidursite tokioje situacijoje, kai kalvos viršus kils į statų kalną, o keliukas laiptais leisis žemyn. Galite rinktis bet kurį takelį – lengva nebus. Nusileidę palei laiptus, paskui vėl turėsite užkilti į kalvą, stengdamiesi išsilaikyti kalvos viršuje, turėsite pastumdyti dviratį į ganėtinai statų šlaitą. Aš keliavau į tą statų šlaitą, o Jūs gal geriau išbandykite tuos laiptus žemyn ir paskui – aukštyn, keliaujant laiptais – pažintiniu taku mažiau šansų nuklysti į nežinia kur. Aš nuklydau į šią kalvą ir MTB trasas.

Galiausiai, laikydamasis kairės, kalvų viršumi pasiekiau Pragiedrulių gatvę, kurioje iš pakalnės keliomis kryptimis kyla pažintinio tako laiptai. Vengdamas laiptų, palei šalia miško esančios sodų sodybos tvorą nusileidau ir pakilau belaipčiu takeliu. Tada – dešiniau – į Žirgo gatvę (žvyrkelį nuo Pragiedrulių sodų einantį Saulėtekio link). Pavažiavę apie 800 m, dešinėje aptiksite Saulėtekio alėją.

Štai tamsius miškus ir pakeitė šviesi mokslo šventovė. Naujoji Vilniaus universiteto biblioteka kvieste kviečia skaityti, semtis žinių ir dar netgi dviračiu atvykti.

Dviratininkus kviečia ne tik biblioteka, bet ir fakultetų rūmai. O gal ir ateis tokie laikai, kai prie kiekvieno iš šių stovų bus po dviratį.

Apsukęs studentų miestelį, vėl grįžau į Žirgo gatvę ir pajudėjau atgal, iš kur atvykęs. Atmynęs iki Pragiedrulių sodų, sukau kairėn link Mileišiškių gatvės. Grįžau į pažintinį taką. Nusileidęs Mileišiškių gatve, pasukau į kairę Žolyno gatve. Už vaikų darželių pažintinis takas pradeda kilti palei raguvą link Šilo gatvės. Takas į statų kalną. Pasiekęs viršų, pavažiavau Šilo gatve link Antakalnio kelis šimtus metrų ir sukau į kairę į miško taką – Filaretų gatvę.

Toliau – Filaretų miško gatve – taku iki Rudens gatvės. Čia į dešinę iki Saulės gatvės, pro kapines ir link Petro ir Povilo bažnyčios Paco gatve. Tiek to Antakalnio ir tos Šveicarijos. Atgal į miesto centrą galite grįžti palei Nerį einančia garsiąja Sluškų gatve – dviračių taku.

http://povilniu.popo.lt/2013/07/09/dviraciu-per-antakalni-sveicarija-ir-sauleteki/

Velo-city Vilnius Book Now