Kelionė dviračiu: kaip tinkamai jai pasiruošti?

Aistra kelionėms dviračiais jau spėjęs pagarsėti 23 metų klaipėdietis Remigijus Balandis tikina, kad kelionė dviračiu – pats nuostabiausias būdas pažinti vietoves, tačiau prieš jai ryžtantis, būtina žinoti kelis dalykus, kurie gali apsaugoti nuo didelių nesėkmių.

Po kelionės aplink Lietuvą – kelionė aplink Didžiąją Britaniją

Vaikinas prisimena, kad važinėti dviračiu dar vaikystėje jį išmokė tėtis. Kiek paaugęs Remigijus pats panoro lankyti dviračių sporto treniruotes, o būdamas 15 metų ryžosi neįprastai ir atgarsio visoje Lietuvoje sulaukusioje kelionėje, kurios metu kartu su draugu M. Puluikiu apvažiavo Lietuvą. 2008 metais jie pagerino rekordą, 2010 kelionei ryžosi dar kartą.

Tuomet 1220 km aplink tėvynę nuvažiavo per 67 valandas ir vėl pagerino šalies rekordą. Po kelių metų kartu su jau minėtu draugu surengė akciją ,,Aš+Tu=kmLT“ („Aš ir tu – karšta meilė Lietuvai“), kurios metu važiavo iš Škotijos į Lietuvą ir įveikė net 8000 kilometrų. Visai neseniai R. Balandis grįžo iš kelionės aplink D. Britaniją, kurios metu senoviniu retro dviračiu su viena pavara apvažiavo aplink minėtą salą, sukorė daugiau kaip 5000 kilometrų, kelionė užtruko 62 dienas.

„Kelionių dviračiu manija užsikrėčiau būdamas 15 metų, kai su draugu išsiruošiau į žygį aplink Lietuvą. Pamenu, pasiėmėme palapines, šprotų ir išvažiavome turistauti. Man labai patiko keliauti dviračiu, nes tokioje kelionėje tu nesi įpareigotas. Keliauji nei per greitai, nei per lėtai ir viskas priklauso tik nuo tavęs. Nori, pasuki akį patraukusiu keliuku. Gali važiuoti ten, kur akys veda“, – susižavėjimo šia dvirate transporto priemone neslėpė vaikinas.

Svarbu išsirinkti kokybišką dviratį

Jis pats kelionei aplink D. Britaniją rinkosi paprastą retro stiliaus dviratį, kuris teturėjo vieną ašį ir vieną bėgį, tad kaip juokauja vaikinas, tokiame nėra beveik nieko, kas galėtų sugesti. Tačiau nepatyrusiems dviratininkams, kurie tik planuoja pirmąsias keliones, tokio dviračio rinktis jis nerekomenduotų.

„Aš norėjau pajusti, kaip žmonės keliaudavo prieš 30-50 metų, todėl ir išsirinkau senovinį dviratį. Pripažįstu, tai tikrai nebuvo geriausias pasirinkimas šiai kelionei ir kitiems to daryti nerekomenduočiau, nebent jie nori nuotykių“, – šypteli vaikinas ir priduria, kad vis dėlto vidutiniams ar tolimiems atstumams įveikti tinkamiausi yra turistiniai dviračiai.

„Dviratis turi būti kokybiškas, o kokybiškus dviračius dažniausiai gamina senos ir patikimos kompanijos. Nerekomenduočiau jo pirkti iš turgaus ar prekybos centrų, nes ten parduodami ne dviračiai, o jų maketai. Važiavimas jais yra visiškai skirtingas. Su kokybišku dviračiu tu jauti važiavimo malonumą ir net nepavargsti, o su prastu dviračiu – tik kankinsiesi. Rekomenduočiau daugiau pinigų skirti geresniam dviračiui ir jis tikrai tarnaus net kelerius metus“, – patarimų negailėjo dviračių entuziastas. Jo teigimu, naują kokybišką dviratį, kuriuo gali būti įveikiami vidutiniai atstumai galima įsigyti už maždaug 1500 litų

Būtina pasirūpinti atsarginėmis detalėmis

Minėtas dviratis R. Balandžio kelionėje atlaikė 1000 kilometrų po to sulūžo nepataisomai, tačiau net po tokios nesėkmės vaikinas nepasimetė ir dviratį prasimanė iš vienos įmonės, tam neišleidęs nė cento. Tad ekstremaliose situacijose keliautojas pataria nepamesti blaivaus proto ir apgalvoti visus galimus situacijos sprendimus.

„Kai sulūžo dviratis, visiškai neturėjau pinigų. Tuomet parašiau laišką, papasakojau savo situaciją, atspausdinau 20 kopijų ir išsiunčiau jas į skirtingas kompanijas. Viena iš jų sutiko mane paremti ir nors tuo metu buvau Bristolyje, jie man atsiuntė dviratį iš pačio Londono. Gavau užduotį išbandyti dviračio ratus“, – apie nuotykius kelyje pasakojo vaikinas.

Žinoma, dviračio lūžiui iš anksto pasiruošti neįmanoma, tačiau smulkius remonto darbus turint tinkamas priemones galima atlikti ir pačiam. Kelionės metu dažnai reikėtų tikrinti dviračio padangas, prisiveržti atsilaisvinusius varžtus, juos sutepti. R. Balandžio teigimu, bene dažniausiai kelionėje sprogsta dviračio padangos, tad būtina turėti bent kelias atsargines kameras arba specialius klijus. Norint išvengti tokių netikėtumų, geriausia periodiškai prisipūsti padangas ir to niekada nepamiršti.

Tačiau kadangi savo kelionę vaikinas pradėjo vos su pora svarų kišenėje, tikina, kad nereikia į viską žiūrėti pernelyg sudėtingai. Dažniausiai ištikus bėdai, mielai pagelbsti kelyje sutikti žmonės, tad svarbiausia – tinkamas pasiryžimas.

Mažiau daiktų – daugiau laisvės

Keliaujant dviračiu bene sudėtingiausia užduotis – ant jo sutalpinti visus reikiamus daiktus. Tačiau Remigijaus teigimu, susikrauti visų namų ne tik kad nerekomenduojama, bet ir pavojinga, nes daiktai gali trukdyti manevruoti dviratį.

Pats vaikinas pripažįsta, kad yra minimalistas, tad 62 dienų kelionėje jam užteko mobilaus telefono, kurioje buvo žemėlapiai ir muzika, antros poros rūbų ir neperšlampančių drabužių. Kadangi Anglijoje dažnai lyja, vaikinas į kelionę pasiėmė vandeniui atsparius batus, kelnes ir striukę. Taip pat į kelionmaišį įsimetė ir katiliuką, ant kurio kartais virdavosi maistą. „Kuo mažiau apsikrauni, tuo laisvesnis jautiesi“, – tikino jis.

Dažniausiai R. Balandis vakarieniaudavo ir pusryčiaudavo namuose, kuriuose apsistodavo, tačiau kitu metu rinkdavosi lengvą ir daug angliavandenių turintį maistą. Kadangi pirmos kelionės aplink Lietuvą metu jis konsultavosi su profesionaliu mitybos konsultantu, šį kartą jau žinojo, koks racionas padės ilgiau išlikti energingu.

Dabar valgau košes, banananus ir razinas. Tai yra paprastas ir gana pigus maistas, nuo kurio jaučiuosi tikrai gerai. Kai maitiniesi tokiu mišiniu, esi kupinas jėgų, nejauti nuovargio. Patarčiau valgyti kuo paprastesnį maistą, geriausia – tai, ką duoda gamta. Dažnai girdime, kad reikia vartoti daugiau vaisių ir daržovių, tačiau kuris tuo vadovaujamės? Kai eini į parduotuvę geriau pasiimk ne šokoladinį batonėlį, o bananą“, – sėkmingos savijautos receptą atskleidė vaikinas.

Dviratis gali tapti neatsiejama gyvenimo dalimi

Pasak Remigijaus, pastebima, kad kasmet dviračių sportas vis labiau populiarėja. Vaikino teigimu, tai džiugina, nes žmonės pagaliau atranda paprastus džiaugsmus.

„Sakoma, kad dviratininkai niekada neserga depresija. Kai žmogus pastoviai juda, jis jaučiasi kur kas geriau. Jeigu žmogus į darbą važiuotų dviračiu, o ne mašina, ne tik sutaupytų pinigų, nes nereikėtų pirkti brangaus kuro, bet ir pats jaustųsi dvigubai geriau. Už sutaupytus pinigus jis galėtų pirkti geresnį maistą, tad pagerėtų ir jo bendra savijauta, sveikata, – aiškino vaikinas ir patikino, kad dviratis tapo neatsiejama jo gyvenimo dalimi, ant jo jis vyksta į draugų gimtadienius, klubus, – Tai yra paprasta, greita ir be galo linksma.“

Kelionių manija

Skaitykite daugiau: Kelionė dviračiu: kaip tinkamai jai pasiruošti? – Naujienų portalas | Alfa.lt http://www.alfa.lt/straipsnis/15140639/Kelione.dviraciu..kaip.tinkamai.jai.pasiruosti.=2013-06-12_18-14/#ixzz2e15NlQD1

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Velo-city Vilnius Book Now