[14]Dviračiu nuo Žvėryno per Šeškinės ozą

Toliau tyrinėju Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį. Dabar aprašomas maršrutas bus pirmojo maršruto po Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį tęsinys. Ankstesnįjį maršrutą siūliau pradėti (ir pabaigti) maždaug Šimulionio, Vaitkaus, Narbuto gatvių kampe (kairėje Narbuto g. pusėje kylant nuo centro), dabartinį taip pat siūlau pradėti netoliese. Maždaug ties Narbuto, Paribio ir Sėlių gatvių kampu (dešinėje Narbuto g. pusėje važiuojant nuo centro) prasideda dviračių takas, per mišką kylantis Šeškinės link.

Šiame take ir pradedu savo žygį link Šeškinės – Fabijoniškių, pro Karoliniškių mišką, amžinai statomą stadioną, prekybos ir pramogų sostinę, Šeškinės ozą, Cedrono (Baltupio, Kedrono) aukštupio mišką ir MRU studentų miestelį.

Keliaudami šiuo maršrutu pravažiuosite net keturias saugomas teritorijas – draustinius: Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį, Šeškinės šlaitų geomorfologinį draustinį, Šeškinės ozo geologinį draustinį ir Cedrono aukštupio kraštovaizdžio draustinį.

Kildami į kalną aukščiau nuotraukoje matomu keliu, maždaug už šimto metrų nuo informacinio stendo galite pasukti dešiniau gilyn į mišką – taip šiek tiek prailginsite savo kelią, bet nereikės minti į labai stačią įkalnę (tačiau vis tiek reikės minti įkalnėn, nors ir ne tokion stačion).

Užkilę į kalną ir privažiavę asfaltuotą kelią bei dar vieną informacinį stendą, asfaltuotu keliu sukite į dešinę. Išvažiuodami iš miško ir palikdami Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį užnugaryje dar spėsite pasigrožėti vos ne pajūrio kopomis.

Tuomet atsidursite Ąžuolyno g. priešais Saltoniškių kapines. Ties laidojimo namais sukite į dešinę, pravažiuosite Vaikų kaimą dešinėje, o kapines paliksite kairėje.

Iš karto už Vaikų kaimo į dešinę veda tarp krūmų pasislėpęs keliukas, juo nusileiskite nuo kalvos ir privažiuosite asfaltuotą dviračių taką. Take važiuokite kairėn į kalvą ir privažiuosite Ozo gatvę. Riedėdami Ozo gatvės tiltu virš Ukmergės gatvės priartėsite prie amžinai statomo Nacionalinio stadiono.

Važiuokite dešiniau – tarp stadiono statybvietės ir Ukmergės gatvės. Čia prasideda Šeškinės šlaitų geomorfologinis draustinis.

Važiuodami pamiške užsukite ir į mišką, kur veda keli automobilių išvažinėti takai. Takai priartėja prie pat skardžių, nuo kurių atsiveria panoramos į miesto centrą.

Tie kas nepatingės nusileisti nuo skardžių (geriau tai daryti ne ant dviračio), jų apačioje ras Lenkijos kariuomenės Vilniaus įgulos Šnipiškių amunicijos bunkerių kompleksą, statytą 1924 – 1927 metais. Susidomėjusiems prie bunkerių bus lengviau priartėti nuo šlaito apačioje esančios Geležinio vilko gatvės.

Palikę miesto panoramas ir bunkerius už nugaros, judėkite link prekybos ir pramogų sostinės. Ją apvažiuokite iš dešinės tarp miško ir automobilių stovėjimo aikštelės einančiu takeliu. Vėl privažiavę Ozo gatvę kirskite ją viaduku, vedančiu nuo prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelės. Pervažiavę juo, iš karto išsukite į krūmais apaugusią pievą – Šeškinės ozą. Atsidursite jau trečiojoje šio maršruto saugomoje teritorijoje – Šeškinės ozo geologiniame draustinyje. Draustinis – krūmais apaugusios kalvagūbrio pievos su Šeškinės – Fabijoniškių – Baltupių gyventojų pramintais takeliais ir nedideliu ežerėliu. Yra čia ir buldozerių darbo ženklų, tad ateityje gal bus koks dviračių takas nutiestas.

Nurodyti kryptis ar orientyrus Šeškinės ozo takų raizgalynėje sudėtingoka. Tiesiog važiuokite link Fabijoniškių – Baltupių ir stenkitės nenuklysti į dešinėje esančius sodus ar Geležinio vilko gatvę. Laikykitės kairiau išlaikydami atstumą nuo Šeškinės – Fabijoniškių blokinių namų džiunglių, stovinčių ant kalvos. Taip važiuodami privažiuosite jau ketvirtąją saugomą maršruto teritoriją – Cedrono (čia toks upelio pavadinimas, dar jis vadinamas Baltupiu ar Kedronu) aukštupio kraštovaizdžio draustinį. Nepavyko man surasti to upelio ištakų, anei upelio apskritai, bet draustinio teritorija kildamas į kalvą atsidūriau prie Didlaukio gatvėje esančių Vilniaus kolegijos, Teismo medicinos tarnybos ir Mykolo Romerio Universiteto (MRU) pastatų komplekso. Jūs galite pabandyti laikytis kairiau ir į Didlaukio gatvę neišvažiuoti, gal pavyks pasiekti MRU teritoriją važiuojant mišku. Apvažiavęs išpuoselėtą MRU teritoriją, miško taku pasukau link Stanevičiaus gatvės. Tada už individualių namų gyvenvietės nusukau į kairę link miško, esančio tarp Fabijoniškių ir ozo. Radęs tinkamą nusileidimą nuo kalvos, grįžau į ozą ir atgal, iš kur atvykęs.

Tie, kuriems nebus reikalo grįžti, nuo MRU galite važiuoti šalia Ateities gatvės einančiu dviračių taku link Jeruzalės, Santariškių, Verkių, Žaliųjų ežerų, Europos parko ir tolyn tolyn, kur tik ratai neša. Dar galima važiuoti ir Fabijoniškių miškais, kur veda takas „Augintinių pėdomis“, bet apie jį kitame įraše.

http://povilniu.popo.lt/2013/06/26/dviraciu-nuo-zveryno-per-seskines-oza/

Velo-city Vilnius Book Now