(Lietuvių) [11] Dviračiu po Panerius ir Gariūnus

Sorry, this entry is only available in Lithuanian.

Man jau seniai knietėjo pravažiuoti senojo Vilnius – Kaunas kelio atkarpa Vilniaus Paneriuose. Tai taip ir padariau. Ir dar ne tik šią kelio atkarpą pravažiavau, bet ir keletą kitų įdomybių atradau. Kelionę pradėjau Titnago gatvės ir Savanorių prospekto sankryžoje Žemuosiuose Paneriuose. Pavažiavęs Titnago g. apie kilometrą, ties raudonai pilku trijų aukštų pastatu pasukau į kairę – į senojo Vilniaus – Kauno kelio atkarpą, saugomą visuomenės ir valstybės (bent taip parašyta ženkle).

Deja, kaip paaiškėjo paskaičius šioje ir šioje nuorodose esančius straipsnius, valstybė ir visuomenė šios kelio atkarpos iš tiesų nelabai ir besaugo… Tikrovėje (ne ženkle) tos globos ženklų taip pat nematyti. Nors akmenimis grįsta kelio atkarpa kalvos papėdėje ir atrodo gana dailiai – šalia jos dar išlikę kažin kuriuos laikus menantys gluosniai, o ir akmenys dar visai padoriai sugulę šalia vienas kito – tačiau, kylant aukščiau grindinys vis prastesnis, o kai kur ir visai prapuolęs. Palei kelią sudėlioti masyvūs betoniniai blokai, kaip paaiškėjo paskaičius minėtus straipsnius, pasirodo, yra skirti šuliniams uždengti – metalinius dangčius, kaip ir grindinio akmenis, čia labai pamėgę vietiniai gyventojai bei vietovės lankytojai, tad komunalininkams teko šulinius betoniniais blokais dengti. Pakilęs apie pusantro kilometro nykstančia senojo kelio atkarpa, privažiuoju bažnyčią bei kapines.

Apie bažnyčią, kapines, šalimais esančius paminklus sukilėliams ir panašiems narsiems mušeikoms, pamestas Napoleono armijos patrankas, nakvynės namus bei kitas įdomybes ir nuotykius, susijusius su senojo kelio atkarpa, paskaitykite tuose dviejuose straipsniuose, į kuriuos nuorodas pateikiau aukščiau, o aš minu toliau link Fizikos instituto. Dar neprivažiavus Fizikos instituto (koks 30 m iki vartų), į kairę miškan suka toks nežymus vos pramintas keliukas. Aš juo ir pasukau. Keliukas vingiuoja palei Fizikos instituto teritorijos tvorą ir vėliau virsta visai važiuojamu keliu. Pažymėjau tą keliuką raudonai.

Toliau tikslių orientyrų, kaip važiuoti iki kito objekto, negaliu pateikti. Kitas objektas – masinių žudynių vieta.

Iki šios vietos aš atvažiavau netikėtai – važiuodamas ne taip kaip planavau. Aš planavau važiuoti kalvos viršumi, bet keliukų sankryžose, matyt, per daug kartų (be sveiko proto) rinkausi dešinę ir taip (to nenorėdamas) nusileidau atgal į Titnago g., iš kurios pagal kelio ženklo nuorodą vėl kilau (stūmiau dviratį) į stačią kalvą. Jūs taip nedarykite. Stenkitės išlikti kalvos viršuje, nenusukite be proto į dešinę, bet ir nenuklyskite per daug į kairę. Jei laikysitės per daug kairės, išvažiuosite į Vilnius – Kaunas greitkelį, jei dešinės – į Titnago g. Geriau stenkitės kalvos viršumi išvažiuoti link Gariūnų. Nuotraukoje raudona linija žymi taką, kuriuo aš planavau važiuoti (jis ten yra), o mėlyna – taką, kuriuo nuvažiavau. Raudonas kryžius – žudynių vieta.

Jei neišklysite iš raudonojo tako, tai kryžiumi pažymėtą vietą galėsite aplankyti be didelių vargų, nestumdydami dviračio į statų šlaitą. Taip pat galėsite pamatyti dar ir du XIV a. menančius Jankiškių piliakalnius (bet Kernavės vaizdų nesitikėkite). Paskui raudonas takas atves Jus į šauniųjų gariūniškių gyvenvietę. Jeigu toje gyvenvietėje ties 19 namu laikysitės dešinės, privažiuosite Gariūnų sufozinį cirką ir vieną iš trijų (o gal ir iš daugiau) Vilniaus kalnų slidininkų trasų su keltuvais – Bagdo kalną. Čia Vilniaus savivaldybė (tiksliau – ambicingi investuotojai su savivaldybės palaiminimu) planavo įgyvendinti grandiozinį dirbtinio sniego slidinėjimo trasų projektą, kuris ir teliko projektu (dabar ant Bagdo kalno tik varganas lynas ištemptas, kuris gal kada ir užtempia kokį slidininką į viršų). New Druskiniky slidžių trasos, kol kas atrodo taip:

Iš čia galite judėti dviem kryptimis: arba leistis slidžių trasa dviračiu (ekstremalokas variantas, rekomenduojama tik patyrusiems dviratininkams), arba važiuoti ne tokiu stačiu keliu pro Gariūnų turgų (už jo dar galima prasukti ir pro elektrinę, ir valymo įrenginius – bendram išprusimui).

Aš pasirinkau pirmąjį variantą ir galiausiai parmyniau Titnago gatve ten pat, iš kur ir pradėjau kelionę. Tie, kas į Panerius grįžti nebenorės (arba nuspręs, kad dviračiu leistis juodąją slidžių trasa – ne jiems) galite judėti link Lazdynų ir išbandyti dar ir šį maršrutą. Tie, kas judėsite į Panerius ir turėsite dar jėgų, pabandykite pavažiuoti dar ir šiuo maršrutu. Netingėkit.

Žemėlapis čia. Bendraukime ir facebook.com/DviraciuPoVilniu.

P.S. Tie, kas tingėsite nuo miesto centro minti iki Žemųjų Panerių, galite važiuoti traukiniu iš stoties iki Aukštųjų Panerių, o tada, per bėgius pėsčiųjų tiltu persinešę dviratį, važiuokite Vilijos ir Kibirkšties gatvėmis, tada į kairę per mišką link Galvės gatvės ir išlįsite prie greitkelio – Galvės g. sankirtos. Aprašyme minėti kapinės, bažnyčia, senojo kelio atkarpa, paminklas ir Fizikos institutas bus visai šalia – už degalinės.

 

Velo-city Vilnius Book Now