(Lietuvių) [12] Dviračiu Lazdynuose, Pilaitėje, Karoliniškėse

Leider ist der Eintrag nur auf Litauisch verfügbar.

Bežiūrinėjant žemėlapį akis ne kartą užkliūdavo už užrašo „Griovių geomorfologinis draustinis„. Jau anksčiau esu mynęs dviračiu šio draustinio pakraščiu palei Nerį einančiu žvyrkeliu, taip pat slidinėjęs jo teritorija Snaigės žygių metu. Ir visada man čia patiko. Tad minu dviračiu ir dalinuosi čia numinto trumpo dviračio žygio trumpu aprašymu su Jumis. Žygelį pradėjau Lazdynuose, Erfurto g. Užkilau Neste Oil degalinės dešinėje esančia gatve ant naujojo aplinkkelio tunelio viršaus.

Toliau Gudelių ir K. Petrausko gatvėmis pro gražią individualių namų gyvenvietę kairėje ir gražią daugiabučių gyvenvietę dešinėje. Ties naujaisiais daugiabučiais suku kairėn ir leidžiuosi nuo kalno žvyrkeliu link Sudervės upelio, palei kurį žiemą eina Snaigės žygio trasa. Šalia Sudervės upelio ir Neries santakos, kairiajame Sudervės upelio krante išsidėstęs Gudelių (Lenkiškių) pilkapynas. Aš jo neaplankiau, bet gal kažkas susidomėsite apžiūrėti (nors man atrodo, jis yra apsuptas didelės tvoros ir lengvai prie jo nepateksit). Toliau riedu nelygiu žvyrkeliu, kairėje teka Neris, o už jos burzgia Vilniaus vandens valymo įrenginiai.

Kertu bevardį (bent man nepavyko žemėlapiuose rasti jo vardo) upelį, kuriuo teka aplinkinių pelkių vanduo.

Už upelio pirmajame rimtesniame keliuke suku į dešinę. Pro kelias sodybas einančiu smėlėtu keliu priartėju prie to paties bevardžio upelio. Palei jį kylu iki Pasienių malūno tvenkinio. Kažkur netoliese galima surasti ir Pasienių senovės gyvenvietės vietą. Bet aš jos neradau. Matyt, jos ir neverta ieškoti, nes visi jos turtai po žeme arba muziejuose ir nieko įdomaus ten plika akimi nepamatysi. Kitas reikalas – jei esate juodasis archeologas  ir čia atvykote būtent vogti tos senovės gyvenvietės gėrybių. Tokiu atveju, ieškokite tikslios gyvenvietės vietos. Tik prieš tai paskaitykite Baudžiamąjį kodeksą.

Ir toliau kylu palei bevardį upelį. Privažiuoju dar vieną tvenkinį. Tada dešiniau link Pilaitės, kur užkilus į kalvą vėl susikerta mano ir Snaigės žygio trasos. Ties n žvyrkelių susikirtimo vieta važiuoju į šiaurę (kairiau) pro naujai statomą individualių namų gyvenvietę.

Vilkeliškėse, Salotės, Rantavo ir Kriaučiūnų gatvių (žvyrkelių) sankryžoje suku į dešinę ir Salotės gatve važiuoju iki Gelūžės ežerėlio.

Tarp Gelūžės ežero kairėje ir Balčio ežero dešinėje rasite Vilkeliškių piliakalnį. Įtariu, kad šiame vaizdelyje matoma kalva ir yra tas piliakalnis. Toliau važiuoju tiesiai Salotės g. iki sankryžos su Taurupės g.

Suku į dešinę ir važiuoju Taurupės gatve. Už 365 metrų suku į kairę, į asfaltuotą Smalinės gatvę, vedančią į Karoliniškes. Palei šią gatvę, miške dešinėje eina dar viena Snaigės žygio trasos atkarpa. Ties tiltu per Sudervės upelį, kur Smalinės gatvė išsišakoja į du kelius, pasukę į kairę žvyrkeliu privažiuosite Pilaitės piliavietę ir dvaro sodybą. Ten visai įdomu: yra vėjo malūnas su sparnais ir daug kitokių dvaro pastatų. Bet šį kartą aš ten nevažiavau. Ties Sudervės upeliu sukau dešiniau asfaltu ir privažiavau aplinkkelį.

Važiuoju aplinkkeliu (tiksliau – jo užuomazgomis) atgal link Lazdynų.

Galiausiai pasiekiu tunelį, kurio viršumi važiavau žygio pradžioje.

Temsta. Tolumoje šviečia Neste Oil degalinė Erfurto gatvėje. Čia ir baigiu trumpą žygį Griovių geomorfologiniu draustiniu bei jo apylinkėmis. Tie, kas dar nenorės baigti, toliau minkitešiuo arba šiuo maršrutu.

http://povilniu.popo.lt/2012/07/12/dviraciu-lazdynuose-pilaiteje-karoliniskese/

Velo-city Vilnius Book Now