(Lietuvių) [4]Dviračiu į Kairėnų botanikos sodą

Sorry, this entry is only available in Lithuanian.

Į Kairėnų botanikos sodą dviračiu keliauti buvau sumastęs ne tik aš. Tai padaryti buvo sugalvojusi ir Vilniaus miesto savivaldybė, kuri net dviračių taką ta kryptimi buvo pradėjusi tiesti. Bet, turbūt, lėktuvai, tramvajai, taxi automobiliai, metro, mikro ir kitokie autobusai bei dar kiti projektai, dėl kurių miestas 2013 m. yra įklimpęs jau daugiau nei į milijardo litų skolą (o kartais iš savivaldybės pasigirsta net ir mistiniai žodžiai „savivaldybės bankrotas“), sulaikė nuo to dviračių tako užbaigimo.
Ties Dvarčionių gatve pasibaigiantis dviračių takas prasideda Antakalnyje, tad link Kairėnų juo galite pradėti važiuoti jau ties Antakalnio žiedu prasidedančioje Žirgo gatvėje – dviračių take (ties Antakalnio g. 99 namu). Tie, kas per miškus norės važiuoti jau nuo miesto centro, galite pradėti minti nuo Petro ir Povilo bažnyčios, ties kuria prasideda kitas mano aprašytas maršrutas Dviračiu per Antakalnį, Šveicariją ir Saulėtekį.
 
Žirgo gatvės dviračių takas Saulėtekyje veda pro naująją Vilniaus universiteto biblioteką bei Fizikos, Teisės, Ekonomikos, Komunikacijos ir gal dar kokius nors fakultetus. Už jų – VGTU Aplinkos inžinerijos fakultetas ir Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkas.
Ties Saulėtekio slėnio pastatu galite apsispręsti, ar važiuoti nepabaigtu tiesti dviračių taku šalia dulkinos, pridūmintos, triukšmingos ir nuobodžios Plytinės gatvės ar nerti į mišką ir nuotykius. Jeigu pasirinkote nuotykius, tai minkite jų pasitikti į Kamčiatką – studentų bendrabučių miestelį, esantį už miškelio, per kurį veda išsiklaipiusiomis plytelėmis grįstas takas. Jeigu patys nuotykių studentų bendrabučių apsuptyje nepatirsite, tai gal bent pamatysite/išgirsite kaip studentai juos patiria (žmonės kalba, kad studentai ten ir žirgų į bendrabučius atsiveda, ir laužų juose pakūrena, na o dainos, šokiai, estrada – tai jau turbūt įprastiniai studentų bendrabučių palydovai). Už nuotykinių bendrabučių (maždaug ties 47-uoju Saulėtekio alėjos namu) į mišką veda per pievą išmintas keliukas. Ties mišku jis šakojasi, sukite kairiuoju. Išvažiuosite į elektros linijos proskyną. Pirmajame keliuko posūkyje pasukite į dešinę. Pro beveik žmonių kiemą įlįsite į mišką, važiuokite palei tvorą ir išvažiuosite į asfaltuotą automobilių stovėjimo aikštelę. Maršrutas per Kamčiatką žemiau matomame žemėlapyje pažymėtas plonyte raudona linija.

Atvykę į minėtą automobilių stovėjimo aikštelę, galite pagalvoti, ar nereikėtų dar labiau pasinerti į nuotykius ir išbandyti Plytinės kartodromo siūlomas greitąsias kartingų trasas. Į jas važiuokite asfaltuotu keliu į dešinę, į kalvą (pora šimtų metrų).
Jeigu kartingai nedomina ir nuspręsite apsiriboti miškiniais nuotykiais, asfaltuotoje automobilių stovėjimo aikštelėje ieškokite tako, lendančio į mišką ir vedančio Rytų kryptimi. Pavažiavę juo apie puskilometrį, atsidursite sankryžoje. Aš sukau dešiniuoju keliu. Tiesa, dar prieš sankryžą pamačiau miške bešokliuojantį kiškį (zuikį).
Važiuodamas dešiniuoju sutikau kelis MTB tramplynus (įrengtus priešinga kryptimi) ir ties nykštukų traukinio prižiūrimu namu išvažiavau į rimtesnį žvyrkelį.
Žvyrkeliu pamynęs tiesiai, kirtęs žvyrkelių sankryžą ir pravažiavęs dar kelias sodybas, atsidūriau Moliakalnio gatvėje Dvarčionyse. Joje sukau į kairę pro miškelį ir parduotuvę (apie kurią vienas bičiulis sakė, kad ji labai įdomi, nes ten visi aplink ją girti, net vaikai). Dvarčionyse, be parduotuvės, dar yra ir medinė skulptūra, vaistinė ir keramikinių plytelių gamykla.
Tą gamyklą apvažiavau iš kairės ir nusileidau prie upelio tvenkinio, nuo kurio į dešinę palei upelį plyti Dvarčionių geomorfologinis draustinis.
Draustinio netyrinėjau ir važiavau tiesiai. Privažiavau asfaltuotą Vanagų gatvę. Šioje gatvėje sukau į dešinę ir kilau įkalnėn. Pamatęs gyvenamuosius namus ir takelį į kairę į mišką, pasukau miškan. Takelis vos pramintas, veda per mišką ir pievas, leidžiasi nuo kalvų ir kyla į įkalnes. Galiausiai atsidūriau gražioje laukinėje pievoje. Nepaliesta žmogaus pieva mieste nustebino. Vėliau paaiškėjo kodėl ji nepaliesta.
 
Pieva nepaliesta žmogaus todėl, kad ji yra botanikos sodo dalis. Atsiprašau Botanikos sodo, kad į jo teritoriją patekau be bilieto. Važiuodamas nuo Vanagų gatvės mišku jokių ženklų, kad įvažiavai į botanikos sodą, ar tvorų nesutiksi. Kadangi ženklų ir tvorų nesutikau (nors ir įtariau, kad kažkas čia ne taip), važiavau atrastu asfaltuotu keliu į dešinę. Ir pasirodo, važiavau pro specialiai botanikų susodintus įvairių geografinių platumų miškus ir pievas. Galiausiai privažiavau tą botanikos sodo dalį, kur jau ne kartą esu vaikštinėjęs su įsigytu bilietu. Ten gražu. Atvažiuokite ir Jūs. Geriausiai tai padaryti atvažiavus iš Šiaurės pusės ir įsigijus bilietą.
 
Apvažiavęs botanikos sodą ratu per asfaltuotą kelią, grįžau atgal tuo pačiu miško takeliu į Vanagų gatvę. Ja smagiai nusileidau nuo kalvos link Plytinės gatvės. Kirtau ją ties ženklu „Giedrakalnis“ ir asfaltuotu vos ne Neringos dviračių taku per mišką numyniau link Kairėnų tvenkinio.
Tvenkinys yra dešinėje, maždaug už šimto metrų nuo asfaltuoto tako, jame galima išsimaudyti, pailsėti nuo sunkaus mynimo ir kančių, kurias žmogus patiria, apsilankęs botanikos sode be bilieto.
 
Nuo tvenkinio parmynę į asfaltuotą taką, ieškokite keliuko vedančio į sodų bendriją „Tyrinėtojas“. Jeigu jau skaitote šį ir kitus mano tekstus bei kada nors sugalvosite įsigyti sodo sklypą, tai Jums neturėtų kilti klausimų, kur jo ieškoti.
Orientuotis sodininkų bendrijoje „Tyrinėtojas“ nebus labai lengva. Kad būtų lengviau, pateikiu Jums žemėlapį su plonyte mėlyna linija. Važiuodami palei ją, privažiuosite pievelę su per ja vingiuojančiu upeliu ir išvažiuosite į normalų žvyrkelį – Gvazdikų gatvę.
Išvažiavę į Gvazdikų žvyrkelį, laikykitės kairiau. Takų ten sutiksite daug, bet visi ves arba į Plytinės gatvę arba į Nemenčinės plentą, tad važiuokite bet kuriuo Jums patinkančiu (rekomenduoju laikytis kairės) – nepasiklysite (tik nesukite į sodus). Jeigu važiuosite tuo žvyrkeliu, kuris vadinasi Aukštagirio gatve, privažiuosite šauniąją Nugalėtojų gatvę. Ne veltui ji vadinasi „Nugalėtojų“. Žmonės, kurie ten pasistatė namus, turbūt, tikrai daug ką nugalėjo. Galėtumėte ir Jūs ten namus turėti, jei ne tiek daug dviračiu važinėtumėtės, o daugiau dirbtumėte. Na, nebent Jūsų darbas dviračiu važinėtis. Nors gal ir ne visi Nugalėtojų gatvėje viską nugalėjo…
Pasivažinėję Nugalėtojų gatve, ieškokite krypties į Plytinės gatvę. Su tom kryptim ten ganėtinai klaidu, tad galvokite savo galva, patyrinėkite ir išsirinkite jums labiausiai tinkančią.
Jeigu pasirinksite tinkamą kryptį, grįšite į Plytinės gatvę. Palei ją veda dviračių takas atgal į Saulėtekį. Na, o jei pasirinkote kažkurį kitą kelią, tai Jūs ne nugalėtojas, tad klaidžiokite toliau.
 
Velo-city Vilnius Book Now