Dviratis, sveikata ir šaltis: kaip visa tai suderinti

Leider ist der Eintrag nur auf Litauisch verfügbar.

Sigitos straipsnis apie dykluotų padandų gamybą 🙂

Truputį erzina tautiečių nusivylimas žiemiškais orais. Man vos 26-eri, bet jau ne kartą išgyvenau žiemą, kai temperatūra krito žemiau 30 laipsnių. Žmonės keiksnojo sustingusius automobilius, vėluojančius troleibusus ir šiurpų klimatą. Kodėl darome iš to tragediją? Ar mes tikrai tokie išglebę, neatsparūs kintantiems orams, priklausomi nuo patogumų? Man atrodo, galime ištverti daug daugiau

Svarbu storomis pirštinėmis apsaugoti rankas.

Į dvi dviračio padangas susukti 250 varžtelių.  V.Ščiavinskas

 

Pavyzdžiui, užuot keikę akumuliatorių ar žvakes, dėl kurių neužsiveda automobilis, galime į darbą važiuoti dviračiu. Šalta, slidu, pavojinga? Bet svarbiausia – neįprasta. Kur tai girdėta: žiemą minti dviračio pedalus. Pripažįstu, keistoka. Bet man tai – per menka priežastis atsisakyti šio iššūkio.

Kai žvarbu, galima šiltai apsirengti (yra specialios kaukės, apsaugančios veidą, pirštinės rankoms, ypač šilti batai, slidininko kostiumai, nepraleidžiantys vėjo). Kad būtų saugiau, padės žieminės dviračio padangos su spygliais ir sutvarkyti stabdžiai. Taip pat – stiprios lempos ir atšvaitai.

Gerai pakaustytos padangos

Nuo ko pradėti? Ogi padangų.

Panaršius internete, prisijungus prie dviračių mėgėjų forumų žieminę dviračio padangą „su šipais“ galėtumėte nusipirkti už 100 litų. Parduotuvėse jos kaina – nuo 150-190 litų. Yra ir dar vienas, pigesnis būdas – patiems pasigaminti žiemos keliams tinkamas padangas.

Kad įsitikintumėte, jog ši misija jums įmanoma, gaminti žieminių dviračio padangų imuosi pati – baltarankė miestietė, apie dviračius žinanti tris dalykus: kaip minti, kaip perjungti pavaras ir kaip stabdyti.

Visą kitą man papasakos dviračių specialistas iš Kauno Paulius Bakutis. Jis jau kelerius metus važinėja dviračiu ir žiemą, ir vasarą, priklauso „velomanų” klubui ir su džiaugsmu pasidalins žiniomis. Jis neseniai pagamino pirmąsias savo dygliuotas dviračio padangas ir jau turi patirties.

Pirmiausia pasiruoškime reikiamas priemones.

Jums reikės:

– dviejų dviračio padangų (nebūtinai naujų, bet dar tinkamų važiuoti);

– 200-300 varžtelių (skaičius priklausys nuo padangos rašto ir nuo kelio, kuriuo norėsite važiuoti; varžtai turi būti ne plokšti (kūginėmis ar įleidžiamomis galvutėmis netinka), kad sunkiau išsitrauktų);

– 200-300 veržlių, jei padangų guma minkšta, galima naudoti poveržles, kad tvirčiau laikytų;

– grąžto (taip pat galima naudoti įkaitintą ylą);

– medinės kaladėlės;

– atsuktuvo;

– vienos nenaudojamos dviračio kameros.

Iš kur visa tai gauti?

Prisipažinsiu, pradžioje neturėjau nė vieno šių daiktų. Pasitelkiau vaizduotę ir bičiulius.

Vienas dviračius nuomojantis draugas padovanojo dvi padėvėtas padangas, jam buvo įdomu, kaip man seksis (viena buvo labai nutrinta, todėl apsidžiaugiau, kai dar vieną paaukojo Paulius. Jis atidavė ir nebenaudojamą dviračio kamerą).

Varžtelius ir veržles pirkome prekybos centre: 300 vienetų kainavo 17 litų. Išmatavę padangos storį ties gumbais ir pridėję dar porą milimetrų, apskaičiavome, kad mūsų turimoms padangoms reikalingi 8 mm ilgio varžteliai. Tiesa, jei norite važinėti ne mieste, bet tarkime užšalusiu ežeru ar tiesiog snieguotais laukais, gali prireikti ir daugiau „šipų“. Tad prieš pirkdami, nutarkite, kokiu tankumu ir keliomis eilėmis varžteliai turi išsidėstyti padangoje. Taip pat rinkdamiesi varžtelius, įvertinkite jų svorį. Metaliniai sunkesni, bet lėčiau dėvėsis, iš aliuminio pagaminti lengvesni, tačiau kietas paviršiuos juos „suvalgys“ greičiau.  2 psl. >>

 

Skaityti visą straipsnį: http://www.lrytas.lt/-13285418301326400474-dviratis-sveikata-ir-%C5%A1altis-kaip-visa-tai-suderinti.htm

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.

Velo-city Vilnius Book Now